Calendarul Economic

 
Calendarul economic saptamana 18-22 Mai

Aici puteți citi despre unele dintre cele mai importante evenimente programate pentru săptămâna 18-22 mai.

Luni, 18 mai:02:50, JPY: PIB-ul Japoniei07:00, USD: NAHB Real Estate Market Index, SUA
Marți, 19 mai:12:00, EUR: ZEW, Germania12:00, EUR: ZEW, Zona euro
Miercuri, 20 mai:12:00, EUR: Inflația zonei euro17:30, USD: Stocurile de petrol ale
SUA21:00, USD: Minuta Fed, SUA
Joi, 21 mai:15:30, USD: Ajutoarele de șomaj, SUA
Vineri, 22 mai:10:30, EUR: PMI pentru sectoarele de producție, compozit și servicii,
Germania11:00, EUR: PMI pentru sectoarele de producție, compozit și servicii, zona euro

• Actualizări din partea lui Powell și FOMC
Președintele Fed este de așteptat să se prezinte marți în fața comisiei bancare a Senatului, cu secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, pentru a actualiza toți oficialii guvernamentali cu privire la programele de stimulare economică aprobate până acum. Într-un discurs pe care l-a susținut săptămâna trecută, Powell a făcut o evaluare sobră și calmă a riscurilor pe termen lung pentru economia Statelor Unite și a probabilei necesității de a aproba mai multe programe de cheltuieli pentru a menține economia. Miercuri, Fed va publica procesul-verbal al ședinței din aprilie. În declarația sa referitoare la taxe de luna trecută, Fed a precizat că va menține ratele dobânzilor aproape de zero până când oficialii vor fi „încrezători că economia a rezistat la evenimentele recente”.

• Statistici din partea UE și a Regatului Unit
În aceste zile, indicii ZEW ai Germaniei și ai zonei euro vor atrage atenția și asupra Europei, care va prezenta, de asemenea, unele date PMI despre sectorul compus și cel al serviciilor. Marea Britanie, pe de altă parte, ne va oferi actualizări privind ocuparea forței de muncă, vânzările cu amănuntul și inflația pentru luna martie. Având în vedere că măsurile restrictive în Marea Britanie a început abia la sfârșitul lunii martie, poate este încă prea devreme pentru a vedea impactul pandemiei asupra datelor privind ocuparea forței de muncă.

• Reduceri ale ratelor dobânzii pe piețele emergente
Joi, băncile centrale din Turcia și Africa de Sud își vor ține reuniunile și vor veni cu o posibilă reducere a dobânzii, în ciuda pierderilor grele suferite recent de monedele naționale. Analiștii prognozează că Africa de Sud își va reduce dobânda de 4,25% până la 3,75%. Economiștii subliniază că orice relaxare a politicii monetare trebuie să fie luată în calcul dacă aceata poate oferi sprijin unei economii care suferă deja. Întâlnirea din Turcia va fi și mai interesantă pentru investitori, deoarece lira turcească a scăzut dramatic, iar inflația a ajuns la două cifre.