Nivele de preţ. Trend. Moment de intrare in tranzacţie.

Liniile orizontale se mai numesc şi nivele. Aceste nivele sunt bariere invizibile pe care le putem folosi în avantajul nostru. Scopul trasării acestor nivele este de a unii cat mai multe minime şi maxime ale graficului. Un nivel este cu atât mai important cu cât a fost lovit de preţ de mai multe ori.

Ca să nu umplem graficul cu linii, e corect sa trasăm 3 nivele deasupra preţului actual, ceea ce se numesc nivele de rezistenţă şi 3 nivele sub preţ, care se numesc nivele de suport .
Distanţa între nivele diferă de la “timeframe” la “timeframe”, la fel şi profitul pe care vreau să îl marchez. De exemplu distanţa pentru H1 între nivele să fie între 50-100 puncte. Nivelele care se termină în cotaţiile “00” sau “50” se consideră praguri psihologice. Pragurile pshilogice sunt momente în care băncile caută să între în piaţă la cotaţii fixe. Ne vom folosi de aceste nivele ca să tranzacţionăm între ele şi să găsim momentele oportune de intrare în piaţă.

În imaginile de jos avem două situaţii:
❏ Se presupune că avem un trend ascendent, iar intrarea în piaţă se face cu un BUY. În momentul intrării plasăm SL în afara canalului sub nivelul de suport ca preţul să aibă mai puţine şanse să-l atingă, iar TP se plasează sub nivelul de rezistenţă;
❏ Se presupune că avem un trend descendent, iar intrarea în piaţă se face cu un SELL. În momentul intrării plasăm SL în afara canalului, deasupra nivelului de rezistenţă, ca preţul să aibă mai puţine şanse să-l atingă, iar TP se plasează deasupra nivelului de suport.

În momentul intrării în tranzacţie , întotdeauna se pune primul SL şi apoi TP.

REGULĂ : Trendul ascendent întotdeauna se trasează prin minime consecutive în creştere şi trendul descendent întotdeauna se trasează prin maxime consecutive în scadere. Pentru a avea un trend trebuie să unim cel puţin 2 minime sau 2 maxime.

Trendul poate să-şi schimbe panta până la 5 ori. Se trasează prin vârful sau codiţele lumânării ori prin preţul de închidere sau deschidere al acestora.

Primul trend este unul descendent. Următoarele sunt trenduri ascendente pe care se observă schimbarea unghiului sau a pantei. Trasarea unui trend nu se face pe o pantă mai mare de 60 de grade.

Momentul de intrare în tranzactie este cel mai important lucru în trading. Intrarea se face în momentul de formare a impulsului în punctele de intersecţie a trendului cu nivelele. Pe trendul ascendent vom intra în piaţă numai cu tranzacţii de cumpărare. Pe trend ascendent impulsul este creşterea. SL se poziţionează sub minim (punctului de intersectie între nivel şi linia de trend), TP îl punem sub nivelul de rezistenţă. În funcţie de mărimea SL, TP trebuie să fie mai mare sau egal cu SL.

Pe trendul descendent vom intra în piaţa numai cu tranzacţii de vânzare. Pe trend descendent impulsul este scăderea. SL se poziţionează deasupra maximului(punctului de intersectie între nivel şi linia de trend), TP îl punem deasupra nivelului de suport. În funcţie de mărimea SL , TP trebuie să fie mai mare sau egal cu SL.